RSS Feed

Chleb z mąki gryczanej

 

Delikatny i łagodny w smaku, o wyraźnym zapachu gryki. Osoby, podczas pierwszej degustacji kojarzą go z kaszą gryczaną, chociaż w przeciwieństwie do niej nie jest słodki.

Wielką zaletą jest to, że mąka gryczana z natury jest bezglutenowa. W przepisie nie ma też mleka i jego przetworów.

Może być spożywany przez osoby z celiakią, a także będące na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Nie podrażnia kosmków jelitowych, przyczynia się do ich regeneracji. Wspomaga działania poprawiające pracę jelit.

Składniki:

- 400g mąki gryczanej

- 2 szkl. wody

- 4 łyżki oleju

- 30g drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

- Drożdże ucieramy z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.

- Lekko podgrzewamy wodę i połączyć z drożdżami. Dodać olej, sól, mąkę.

- Wyrobić ciasto za pomocą miksera. Ciasto przelej do formy.

- Polać wierzch chleba kilkoma łyżkami wody i odstawić do wyrośnięcia na 30min.

- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 250st.

- Piec ok. 50min

Chlebek podany z pasztetem z soczewicy czerwonej + ogórek kiszony. Korzystne działanie wykazuje sok z ogórków kiszonych, który wzbogaca florę bakteryjną jelit. Przepis na pasztet znajduje się tu: https://racjonalnystylzycia.wordpress.com/?s=pasztet

About these ads

3 responses »

  1. I got home without getting caught with my concealed weapons.
    This particular is only is actually short
    for for your term big lovely ladies and people everywhere
    in the planet really just like them. As they draw the eye upwards towards the face, away from the
    empty space.

    Odpowiedz
  2. Chlebek zrobiłem w środę dla mojej dziewczyny, bo nie może jeść glutenu. Lodzio miodzio :-D Jako, że był to mój pierwszy chlebek w życiu dodałem jeszcze: pestki dyni, słonecznik, oraz żurawinę. Jutro z rana robię kolejne 2 bochenki dla mojej dziewki :-) Polecam dodanie pestek z dyni. Smak bajeczny :-)
    Nie wiedziałem, że tak szybko można zrobić pyszny chlebuś :-) piekarnie zbankrutują przy mnie. pozdrawiam i smacznego.

    Odpowiedz
  3. make kupilem 1kg sprobuje go upiecz morze bedzie ten smak taki jak niegdys morzna bylo go kupici na wiejskich stojska odpustowych akle ostatnio go nie widze nie znam pszyczyny dlaczego

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: