RSS Feed

Wietrzny problem

Należą do grupy produktów korzystnie wpływających na organizm człowieka, zawierają białko o wysokiej wartości, są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Mają właściwości wzdymające,należy je spożywać w umiarkowanych ilościach,nie są zalecane osobom zmagającym się z chorobą refleksową.

Mowa o nasionach roślin strączkowych: fasola, groch, soja, bób, soczewica,ciecierzyca, które jednym pomagają,a innym szkodzą. Dla wszystkich jednak są przyczyną kłopotów żołądkowo-jelitowych. Często rezygnujemy ze spożywania roślin strączkowych ze wzglądu na ich właściwości wzdymające. Przyczyna tkwi w węglowodanach, które nie są rozkładane w naszym organizmie. Są to galaktocukry (oligosacharydy),takie jak rafinoza, stachioza, werbaskoza. Nie ulegają one rozłożeniu pod wpływem enzymów zawartych w przewodzie pokarmowym. Trafiają do jelita grubego i wykorzystywane są przez znajdujące się tam mikroorganizmy. Podczas rozkładu galaktocukrów wytwarzane są gazy,tj. metan,wodór,dwutlenek węgla. Powoduje to nieprzyjemne uczucie pełności, któremu towarzyszy uwalnianie gazów. Zawartość związków niestrawnych zależy od rodzaju rośliny, warunków uprawy oraz dojrzałości. Najwięcej ‘kłopotliwych węglowodanów’ zawierają dojrzałe, stare nasiona.

Czy istnieje sposób aby łagodnie obejść ten problem? Kluczem do sprawy jest odpowiednie moczenie nasion.Galaktocukry są odporne na działanie wysokiej temperatury, nie tracą swoich uciążliwych właściwości nawet podczas długiej obróbki termicznej. Moczenie w dużej ilości wody zminimalizuje problem. Najlepiej użyć gorącej wody i płukać nasiona przez kilka godzin,skutecznym sposobem jest zostawienie ich na całą noc. Można uzyskać straty galaktocukrów sięgające 40-60%. W większości przypadków można gotować nasiona w wodzie wykorzystanej wcześniej do moczenia.Wyjątkiem jest soja,która uwalnia do wody antyodżywcze substancje, które nadają jej stęchły,gorzkawy posmak. Wodę po moczeniu tych nasion należy wylać i użyć nowej porcji.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: