RSS Feed

Choroba refluksowa przełyku (ChRP) – zalecenia żywieniowe

Polega na patologicznym zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku. Przyczyną jest zaburzenie funkcji dolnego zwieracza przełyku oraz opóźnione opróżnianie żołądka. Objawia się typowymi dolegliwościami lub uszkodzeniem błony śluzowej przełyku. Na rozwinięcie się choroby ma wpływ wiele czynników. Wystąpieniu sprzyja przepuklina rozworu przełykowego, ciąża i otyłość. Choroba refluksowa jest jednym z najczęściej spotykanych schorzeń gastrologicznych.

Ma swoje początki już w okresie niemowlęcym. U niemowląt dolny zwieracz przełyku, który zapobiega cofaniu się treści pokarmowej z żołądka jest niedojrzały i z tego powodu dochodzi do ulewań pokarmu. Zwieracz ten zaczyna sprawnie funkcjonować około 12miesiąca życia.U niemowląt przyczyną ulewań oprócz niedojrzałości czynnościowej przewodu pokarmowego mogą być czynniki zewnętrzne, jak zbyt duża objętość porcji pokarmowej, nieodpowiednia pozycja niemowlęcia podczas karmienia i bezpośrednio po karmieniu. Korzystne jest układanie niemowlęcia na brzuszku albo w pozycji skośnej na plecach, pod kątem 30 stopni.

Dieta w chorobie refluksowej, której objawem u osób dorosłych jest zgaga (uczucie pieczenia za mostkiem), puste odbijanie musi być ściśle przestrzegana. Konsystencja pokarmu powinna być półpłynna, zbyt płynny pokarm sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku, natomiast zbyt gęsty długo zalega w żołądku co jest niekorzystne.

Posiłki powinny być bogate w węglowodany złożone. Przykładem jest skrobia, która przyspiesza opróżnianie żołądka,(zalecany produkt: ziemniaki). Do przygotowania posiłku lepiej  użyć ziemniaki niż ryż, który powoduje niekorzystną zmianę w żołądku, polegającą na upłynnieniu pożywienia.

Nie należy spożywać produktów wzdymających, zawierających niestrawne dla organizmu człowieka węglowodany. Cukry te rozkładane są w okrężnicy, a powstające przy tym gazy zbierają się w jelicie, powodując ucisk na żołądek. Unikać: roślin strączkowych: fasoli, grochu, bobu, soi, soczewicy,ciecierzycy.

Ograniczyć: produkty zawierające węglowodany proste (glukozę)-słodycze, ponieważ opóźniają opróżnianie żołądka. Taki sam niekorzystny skutek wywołuje spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych (źródłem są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce). Preferowane są oleje roślinne, oliwa z oliwek.

Unikać: napoi gazowanych, soków cytrusowych, soków pomidorowych, gęstych soków, alkoholu, prawdziwej kawy, mocnej herbaty, landrynek, przypraw korzennych, mięty pieprzowej

Należy spożywać produkty bogate w błonnik, zapobiegający zaparciom, które zwiększają napięcie w jamie brzusznej, sprzyjające refluksowi.Głównym źródłem błonnika pokarmowego w codziennej diecie człowieka są produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane), warzywa, owoce.

                   

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: