RSS Feed

STOIMY PRZED ŻYCIOWYM WYBOREM

Wycena zdrowia

Amerykańskie statystyki pokazują, że w ciągu niemal 10 lat liczba 30-latków z cukrzycą wzrosła o 70%, a przez ostatnie 3 dekady liczba otyłych prawie się podwoiła.

Najgroźniejszym zabójcą ludzi zamieszkujących uprzemysłowione kraje są choroby układu krążenia, gdyż są przyczyną prawie 50% zgonów. 

Ilość wydanych pieniędzy na opiekę zdrowotną nie idzie w parze z jakością życia i dobrym zdrowiem społeczeństwa. W Stanach Zjednoczonych co siódmy zarobiony przez gospodarkę dolar przeznaczany jest na opiekę zdrowotną. Przykładowo w roku 1997 wydano 1bln dolarów, a dziś jest to znacznie więcej. Koszty „zdrowia” są coraz to większe i wymykają się spod kontroli. Przewiduje się, że w 2030 roku system amerykański będzie kosztował 16 bln dolarów. Mimo tych wszystkich zabiegów i poczynionych starań społeczeństwo to nie jest zdrowe, a wręcz coraz bardziej pogrążone w chorobach cywilizacyjnych, które dosięgają ogromną ilość ludzi począwszy od tych najmłodszych.

Nie potrafimy wybierać, czy po prostu nie chcemy zmian ?

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego odkryli, że spożywanie co najmniej 8 porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza o 22% ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca (IHD) w porównaniu ze spożyciem mniejszej ilości niż 3 porcje na dobę.

Dane z programu EPIC wykazały, 4% obniżenie ryzyka zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca przy każdej kolejnej porcji owoców i warzyw spożywanych powyżej najniższego poziomu spożycia, czyli dwóch porcji. Jedna porcja to ok. 80 g, co odpowiada małemu bananowi, średniemu jabłku lub małej marchewce. Takie spożycie stwierdzono zaledwie u 18% kobiet i mężczyzn.

Profesor Sir Michael Marmot, Dyrektor Międzynarodowego Instytutu Społeczeństwa i Zdrowia przy University College w Londynie (UCL), kierownik Wydziału Epidemiologii i Zdrowia Publicznego UCL oraz Przewodniczący Komisji ds. Społecznych Determinantów Zdrowia w Wlk. Brytanii, podsumował, iż „potrzebny będzie ogromny zwrot we wzorcach żywieniowych, aby osiągnąć owo wskazane dla zdrowia spożycie ośmiu porcji dziennie”, niemniej „przejście na dietę, która kładzie nacisk na owoce i warzywa ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego”.

Collin Campbell: „Żaden związek chemiczny nie działa na człowieka tak silnie rakotwórczo jak białko zwierzęce.”

Dean Ornish: „Nie mogę zrozumieć, dlaczego zalecanie ludziom diety wegetariańskiej jest uznawane za drastyczne, podczas gdy krojenie pacjentów przez chirurgów i przepisywanie do końca życia silnych leków obniżających cholesterol jest umiarkowane z punktu widzenia medycyny.”

Janez Drnovšek: „Nie ma potrzeby, by ludzie jedli mięso. To zwyczajny schemat myślowy, stereotyp, który nam wtłoczono i który masowo powielamy. Ciężko jest go zmienić w ciągu jednej nocy, ale można tego dokonać stopniowo.”

Albert Einstein: „Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej.”

Martina Navrátilová: „Zostałam wegetarianką ze względu na zwierzęta, ponieważ nienawidzę żadnej przemocy. Potem pojawiły się też różne inne korzystne efekty. Zaczęłam czuć się lepiej, poprawiło się moje zdrowie, a ciało stało się bardziej sprawne i giętkie, co jest bardzo ważne dla sportowców. Potrzebuję teraz mniej snu, moja cera poprawiła się, a mój organizm ma teraz więcej energii. Uwielbiam być wegetarianką.”

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: