RSS Feed

Porzeczki-zdrowie na wyciągnięcie ręki

Czarne, czerwone i białe. Porzeczki.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jak cenne są dla naszego organizmu.

Te małe, niewinnie wyglądające kuleczki mają w sobie wiele ważnych składników mineralnych oraz witamin.

 

 

 

Warto jednak zatrzymać się dłuższą chwilę  przy tych czarnych.

  • Są największym źródłem wit.C, mają jej prawie cztery razy więcej niż cytryna.
  • Znajdziemy w nich pektyny, dużo potasu i wit.E, która ma właściwości przeciwutleniające.
  • Są bardzo dobrym środkiem zapobiegającym zaparciom, pestki bowiem spełniają rolę środka spulchniającego stolec.
  • Sok z czarnej porzeczki pity na przemian z buraczanym i malinowym zalecany jest osobom  zmagającym się z biegunkami.
  • Pomocne są przy schorzeniach reumatycznych i artretyzmie.
  • Spożywanie ich zalecane jest także po kuracji antybiotykowej.

  • Owoce te oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek.
  • Ponadto korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi.
  • Dzięki garbnikom i mikroelementom działają przeciwzapalnie, hamują także rozwój drobnoustrojów przewodu pokarmowego.

Substancje zawarte w porzeczkach powszechnie wykorzystuje się w lekach poprawiających krążenie.

Owoce te dają wiele możliwości, jednak trzeba pomyśleć jak dobrze je wykorzystać, żeby „wycisnąć” z nich jak najwięcej dobrego dla organizmu. Poza tym, że można je jeść prosto z krzaka, to lekko rozgniecione idealnie nadają się jako polewa na lody, np.śmietankowe. Doskonale komponują się z deserami na bazie czekolady, a także jako dodatek do serów.

Przez wiele osób nie są lubiane ze względu na cierpki smak. Można je jednak spożywać po pewnej obróbce, w formie dżemów, kompotów, soków, a także galaretek i nalewek.

W krajach Skandynawii z czarnej porzeczki robi się m.in. zupę owocową oraz letni pudding, zaś w Niemczech często łączy się te owoce z bezą lub robi nadzienie do tart. Bardzo popularnym napojem jest syrop porzeczkowy, dodany do wody sodowej.

Porzeczki, a w szczególności te czarne są smaczne, zdrowe i nie tuczące.

Za to je lubimy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: