RSS Feed

BÓB – rozpoczęcie sezonu

 

  • Bób należy do roślin strączkowych.
  • Jest smaczny i zdrowy.
  • W porównaniu z innymi roślinami zawiera dużo białka.
  • Główny jego cukier to skrobia.
  • Jest bardzo dobrym źródłem niacyny (wit.PP), a także błonnika pokarmowego.
  • Gotujemy go w niewielkiej ilości wody, do miękkości.

Informacja dla diabetyków:

  •     Indeks glikemiczny (IG) bobu gotowanego jest wysoki, równy 80.  Nie powinien znajdować się on w diecie cukrzyka.

 

Można go jeść pod wieloma postaciami:

– sam z wody

– sałatka

– zupa krem

– z makaronem

– jako dodatek do kopytek

– lasagne

– tarta łącznie z cukinią i pomidorami

– pasztet

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: