RSS Feed

Sajgonki na surowo

Najlepsze są te w wersji raw, które nie zostały podsmażone i nie nabrały dodatkowych kalorii ani szkodliwych związków będących produktami ubocznymi procesu smażenia.

Zabieramy się do krojenia i przygotowania pesto.

Pesto z natki pietruszki (przepis pożyczony od http://ninawkuchni.blogspot.com/ plus moje ‚pięć groszy’)

Składniki:

  • bardzo duży pęczek natki pietruszki (generalnie im więcej tym lepiej)
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy/ oleju
  • 4 orzechy nerkowce (mogą być włoskie)
  • ziarno słonecznika (opcjonalnie)
  • mały kawałek sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Natkę pietruszki zblenderować, dolewając w trakcie oliwy/ oleju. Dodać orzechy, czosnek, słonecznik, ser potarty na tarce (na małych oczkach), sól, pieprz (niewielkie ilości do smaku)

Surowce do zawinięcia:

– pomidor

-ogórek

-rzodkiewka

-melon/ awokado

-marchewka

-szpinak/ sałata

I wiele innych rzeczy na które mamy akurat ochotę.

Zawijanie:

Na namoczony, rozłożony papierek kładziemy listki szpinaku, sałaty, smarujemy pesto, układamy warzywa, owoce i składamy formując kopertę.

 

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: