RSS Feed

słodko, smacznie i zdrowo-krem czekoladowy

Polecam pyszny krem bananowo-czekoladowy z kaszy jaglanej.

Przepis zapożyczony od http://www.olgasmile.com/

Szczególnie dobry jest gdy mamy w domu dzieci, które chętnie jedzą kanapkowe kremy.

Przedstawiona poniżej wersja jest smaczna i zdrowa. Nie zawiera tłuszczu zwierzęcego.

Stanowi dobre źródło wit.B1, B2, żelaza, magnezu, potasu.

Może być podawany jako krem do pieczywa, a także jako dodatek do deserów.

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Składniki: ( 660ml wychodzi ) 

• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 2 niepełne szklanki wody
• 3 banany
• 4 łyżki kakao
• 2 łyżki syropu z agawy lub cukru, ewentualnie miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta soli do gotowania kaszy

Przygotowanie:

1.Kaszę jaglaną opłukać na sicie. Zagotować 3 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić kaszę i przykryć pokrywką. Od ponownego zagotowania gotować 5 minut, zostawić jeszcze na jakiś czas kaszę, aby doszła i stała się sypka. Trwa to około 20 minut.
2. Kaszę przełożyć do blendera dodać banany, sok z cytryny oraz syrop z agawy. Miksować kilkadziesiąt sekund. Gdy masa jest rozdrobniona a pod palcami nie ma dużych grudek wtedy dodać do kaszy kakao i miksować ponownie do połączenia składników.
3. Gotowy krem przekładam do słoików. Z podanych proporcji wychodzą dwa słoiki po 330 ml kremu czekoladowego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: