Tabbouleh  – odmiana sałatki warzywnej, będąca elementem kuchni arabskiej. Nazywana jest inaczej „sałatką libańską”.

Składniki: (dla 3 osób)

• 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) / kuskusu / kaszy jaglanej
• 3 ogórki (użyłam kiszonych)

•  niewielką cukinię (żółta ładnie wygląda)
• 2 średniej wielkości pomidory
• 1 cebulka
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka natki pietruszki

• 2 listki mięty
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/2 ząbka roztartego czosnku

• pieprz, sól

 

Przygotowanie:

• Komosę ugotować, ostudzić

• Ogórki, pomidory i cebulę pokroić w kosteczkę, surową cukinię w krążki

• Szczypiorek, pietruszkę i miętę posiekać

• Czosnek rozgnieść

• Połączyć w komosą

• Doprawić do smaku, dodać oliwę, dokładnie wymieszać

Oryginalny przepis na którym wzorowałam się pochodzi ze strony: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/tabbouleh/przepis.html

Advertisements