Zawijasy z cukinią w roli głównej są wspaniałą przekąską podczas letnich spotkań ze znajomymi.

Jeśli lubisz tak jak ja połączenie twarogu z koperkiem, te roladki zaspokoją twoje smaki.

Surowa cukinia jest orzeźwiająca i wartościowa dla naszego organizmu.

Farsz na bazie sera białego nadaje się również jako dodatek do pieczywa.

Składniki:

– cukinia żółta i zielona (średniej wielkości aby nadała się do ścinania pasków)

farsz:

– ser twarogowy

– jogurt naturalny

– 1 pomidor

– 1 maleńka cukinia (dla zachowania różnorodności barw farszu może być żółta)

– 1 ogórek (może być kiszony)

– 1 ząbek czosnku

– 2 łyżki posiekanego koperku

– szczypta soli

 

Przygotowanie:

– Cukinię myjemy, osuszamy, ścinamy plasterki (za pomocą obieraczki do warzyw).

– Farsz: ser twarogowy rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki jogurtu i ucieramy razem na gładką masę

– Pomidora, ogórka, cukinię kroimy w kosteczkę, łączymy z masą serową

– Dodajemy koperek, i wyciśnięty czosnek i szczyptę soli, dokładnie mieszamy

Gotowy farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane wcześniej paseczki cukinii i zawijamy.

Jeśli nie chcą się skleić można użyć wykałaczek.

 

 

 

Advertisements