RSS Feed

ZDROWE POMIDORY ?

Pryskane czy eko

Sezon na pomidory trwa, więc trzeba wykorzystać je jak najlepiej. Mamy wiele odmian pomidorów (malinowe, tzw. bawole serca, koktajlowe, żółte, zielone). Najbardziej pożądane są własne warzywa te spod folii, z przydomowego ogródka.

Wiemy wówczas jak były traktowane przez cały okres wzrostu, od sadzonki aż po krzaczek dający piękne, mięsiste owoce. Uprawiając na działce takie pomidory wiemy, że są zdrowe i można je podać rodzinie i znajomym. Mamy świadomość, że nie zastosowano wobec nich wielokrotnych zabiegów opryskiwania środkami chemicznymi ani gazowania tuż przed zerwaniem. Niestety dzieje się tak w gospodarstwach gdzie odbiorcami są przetwórstwa spożywcze oraz duże markety. Tam liczy się ilość, nie jakość i zdrowie konsumenta. Realia na rynku spożywczym są tragiczne i zasmucające. Zachęcam więc do nabywania pomidorów ze znanych źródeł.

Wyprodukowane na dużą skalę warzywa muszą się dobrze sprzedać i mieć atrakcyjny wygląd przez co najmniej tydzień.

Pomidory wyhodowane we własnym ogródku lub te z upraw ekologicznych po kilku dniach od zerwania po prostu gniją. Nie są tak „zakonserwowane” jak te przeznaczone na duży skup. I całe szczęście.

Zbieramy do słoików

Warto pomyśleć o nadchodzącej zimie i zrobić pyszne przetwory, które za kilka miesięcy będą cieszyły oko, a przede wszystkim podniebienie.

Niech nasza spiżarnia będzie pełna soków, przecierów, sałatek i wielu innych pomidorowych pyszności. Pozbawione środków konserwujących, barwników i sztucznych aromatów. Na zdrowie !

 

 

Koteczka też pomagała

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: