RSS Feed

Amarantus-zboże XXIwieku

Zapoznanie

Nazywany jest szarłatem wyniosłym, zaliczanym do najstarszych roślin uprawnych. Wraz z kukurydzą, ziemniakami i fasolą był podstawą pożywienia Inków i Azteków.

Amarantus zaczął być określany zbożem obecnych czasów z wielkim potencjałem na przyszłość. Chętnie jedzą go wegetarianie i weganie.

Wgląd w tablice

Amarantus odznacza się bardzo wysoką wartością odżywczą, będąc cennym źródłem białka roślinnego o wysokiej przyswajalności. Ma go więcej niż pozostałe zboża takie jak pszenica, owies, jęczmień czy żyto.

Obecne w nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Odgrywa to istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, reguluje poziom cholesterolu we krwi.  Amarantus bogaty jest w skwalen, lipid który opóźnia proces starzenia się komórek organizmu.

Zawiera znaczne ilości wapnia, magnezu, a przede wszystkim żelaza, którego ma najwięcej w porównaniu z pozostałymi roślinami. Nasiona amarantusa są źródłem cennych witamin z grupy B, a także A i E, które są naturalnymi antyoksydantami broniącymi organizm przed działaniem wolnych rodników.

Duża zawartość błonnika poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Amarantu może być spożywany przez osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu.

Coraz częściej pojawia się na półkach z ekologiczną żywnością.

Jest doskonałym dodatkiem do zup, kotlecików, zapiekanek, deserów i koktajli. Możemy wykorzystać go do przygotowania batoników muesli.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: