Na pomysł zrobienia koktajlu z użyciem czekoladek Xocai wpadłam odwiedzając blog www.facetikuchnia.com.pl. Oczywiście trochę zrobiłam po swojemu, ale inspiracją był właśnie tam napotkany napój na bazie jogurtu z kakao.

Koktajl okazał się być świetnym posiłkiem na drugie śniadanie. Użyłam banana, jogurt naturalny i Xocai Nuggets (rozpuściłam w kąpieli wodnej). Całość razem zmiksowałam i gotowe. Jak dla mnie to wspaniałe połączenie, gdyż uwielbiam wszystko co jest czekoladowe.

 

 

 

 

Widząc czekoladę, batony, kremy, cukierki myślimy o nich jak o pustych kaloriach, czymś niezdrowym i tłustym. Czasem po zjedzeniu pojawiają się wyrzuty sumienia. To prawda, że komercyjne wyroby z czekolady często zawierają uwodornione tłuszcze roślinne, kiepskiej jakości miazgę kakaową, duże ilości cukru, składniki mleka a także emulgatory. Jednak nie wszystko co słodkie musi być złe. Produkty Xocai mają zupełnie inny skład. Wytwarzane są z najlepszej jakości kakao, skrystalizowanego soku z  trzciny cukrowej i naturalnego masła kakaowego.

Zdrowa czekolada Xocai jest przykładem tego, że jedzenie słodkości nie tylko może sprawiać przyjemność, ale przynosić namacalne skutki zdrowotne. Dzięki produktom Xocai  możemy redukować nadmierną masę ciała.

Składnikami czekolady Xocai są jagody acai, będące wspaniałym źródłem antyoksydantów (określane za pomocą testu ORAC).

Zdrowa czekolada ma bardzo dobry wpływ na cały organizm. Pozytywne działanie sprawdza się w walce z wolnymi rodnikami. Mechanizmy te opóźniają procesy starzenia organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, wzmacniają układ krążenia.

Produkty Xocai: 

  • przyjazne są diabetykom;
  • cieszą się popularnością wśród osób cierpiących na celiakię;
  • z powodzeniem mogą być spożywane przez wegetarian i wegan.

Wszyscy uwielbiamy czekoladę ! Polecam.

Advertisements