RSS Feed

soczewica z amarantusem na talerzu

W bardzo prosty sposób można przygotować smaczne danie.

Obiad dla studenta i nie tylko.

Składniki:

  • soczewica zielona
  • amarantus
  • pomidor
  • papryka
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy do smaku

Soczewicę i amarantus gotujemy. Składniki na sos kroimy i przesmażamy na patelni (aż do momentu odparowania wody z pomidorów). Doprawiamy do smaku.

Potrawa jest połączeniem niezwykle zdrowych surowców roślinnych.

Soczewica zielona jest cennym źródłem białka roślinnego,  potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, manganu, miedzi, wit. z gr.B, szczególnie B1, B2, B3 (PP), B6.

Amarantus jest bogaty w białko roślinne, skwalen, fosfor, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, a także wit.B2.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: