RSS Feed

Pasztet z soczewicy czerwonej

Wg mnie jest  jednym z najlepszych spośród pasztetów warzywnych :)

Idealny do pieczywa, a także jako dodatek do pokrojonych warzyw.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, starty imbir, curry, słodka papryka
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

  • soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody
  • wymieszać z koncentratem pomidorowym
  • marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić
  • na patelni rozgrzać olej, wrzucić rozdrobnione warzywa, przyprawy i smażyć na małym ogniu; Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo zgubi się po wymieszaniu z soczewicą i jajkami
  • Gdy warzywa zmiękną, połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając
  • Masę przełożyć do foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką
  • Piec 40min w temp.180st

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: