Delikatny i łagodny w smaku, o wyraźnym zapachu gryki. Osoby, podczas pierwszej degustacji kojarzą go z kaszą gryczaną, chociaż w przeciwieństwie do niej nie jest słodki.

Wielką zaletą jest to, że mąka gryczana z natury jest bezglutenowa. W przepisie nie ma też mleka i jego przetworów.

Może być spożywany przez osoby z celiakią, a także będące na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Nie podrażnia kosmków jelitowych, przyczynia się do ich regeneracji. Wspomaga działania poprawiające pracę jelit.

Składniki:

– 400g mąki gryczanej

– 2 szkl. wody

– 4 łyżki oleju

– 30g drożdży

– 1 łyżeczka cukru

– ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

– Drożdże ucieramy z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.

– Lekko podgrzewamy wodę i połączyć z drożdżami. Dodać olej, sól, mąkę.

– Wyrobić ciasto za pomocą miksera. Ciasto przelej do formy.

– Polać wierzch chleba kilkoma łyżkami wody i odstawić do wyrośnięcia na 30min.

– Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 250st.

– Piec ok. 50min

Chlebek podany z pasztetem z soczewicy czerwonej + ogórek kiszony. Korzystne działanie wykazuje sok z ogórków kiszonych, który wzbogaca florę bakteryjną jelit. Przepis na pasztet znajduje się tu: https://racjonalnystylzycia.wordpress.com/?s=pasztet

Reklamy