Na pytanie jaka przekąska jest smaczna i zdrowa, odpowiedziałabym bez zastanowienia, że prawdziwa czekolada. Jednak w zaciszu domowym można samemu albo najlepiej w towarzystwie miłej nam osoby stworzyć coś pysznego.

Małe słodkości na dzisiejszy, deszczowy dzień.

Przepis pochodzi od mojej vege-znajomej ;) 

Składniki suche:

– 1 ¼ szkl. mąki ryżowej lub kukurydzianej (użyłam tej drugiej)

– ¼ szkl. skrobii kukurydzianej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

– 1 łyżeczka sody

– szczypta soli

– 5 sztuk fig suszonych (drobno pokrojonych)

Składniki mokre:

– ½ szkl. oleju

– ½ szkl. napoju sojowego

– 1 szkl. wiórek marchewkowych (2-3 marchwie starte na drobnych oczkach)

– 1 duży banan (rozgnieciony widelcem)

Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach.

 

Cennymi składnikami są figi (źródło wapnia, fosforu i żelaza), banan (potas i błonnik rozpuszczalny), marchew (witaminka A), napój sojowy (wapń, wit.E, D ), a także mąki (wit. z gr.B). Muffinki nie zawierają cukru dodanego.

Babeczki NIE zawierają GLUTENU ani MLEKA. Mogą być pałaszowane przez osoby z celiakią jak i te będące na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.