Na pytanie jaka przekąska jest smaczna i zdrowa, odpowiedziałabym bez zastanowienia, że prawdziwa czekolada. Jednak w zaciszu domowym można samemu albo najlepiej w towarzystwie miłej nam osoby stworzyć coś pysznego.
Małe słodkości na dzisiejszy, deszczowy dzień.
Przepis pochodzi od mojej vege-znajomej ;)
Składniki suche:
– 1 ¼ szkl. mąki ryżowej lub kukurydzianej (użyłam tej drugiej)
– ¼ szkl. skrobii kukurydzianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 5 sztuk fig suszonych (drobno pokrojonych)
Składniki mokre:
– ½ szkl. oleju
– ½ szkl. napoju sojowego
– 1 szkl. wiórek marchewkowych (2-3 marchwie starte na drobnych oczkach)
– 1 duży banan (rozgnieciony widelcem)
Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach.
Cennymi składnikami są figi (źródło wapnia, fosforu i żelaza), banan (potas i błonnik rozpuszczalny), marchew (witaminka A), napój sojowy (wapń, wit.E, D ), a także mąki (wit. z gr.B). Muffinki nie zawierają cukru dodanego.
Babeczki NIE zawierają GLUTENU ani MLEKA. Mogą być pałaszowane przez osoby z celiakią jak i te będące na diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
31/01/2013 at 20:51
Greetings! Very useful advice within this article! It’s the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!