RSS Feed

Krokiety – naleśniki nadziane soczewicą

Krokiety z zieloną soczewicą i grzybami

 Bardzo smaczne danie z wartościowym farszem.

Bezmleczne i bezglutenowe.

gotowe danie 1

Naleśniki:

Składniki:

  • 250g mąki kukurydzianej,
  • 250ml napoju sojowego/ryżowego,
  • 250ml wody,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Smażymy cienkie naleśniki

DSC062575

Farsz:

Składniki:

  • soczewica zielona,
  • grzyby,
  • cebula,
  • olej,
  • przyprawy

DSC063225

Przygotowanie:

  • Soczewicę zalewamy wodą (w proporcji 1:2) i gotujemy do miękkości, ok.15min
  • Grzyby i cebulkę przesmażamy na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie mielimy (aby uzyskać lepszą konsystencję można przpuścić przez maszynkę do mięsa)
  • Soczewicę przekładamy do miski i ugniatamy widelcem. Dodajemy do niej masę grzybowo-cebulową i doprawiamy do smaku (solą i pieprzem)

Na każdy naleśnik kładziemy łyżkę farszu i zawijamy w kopertę. Obtaczamy w jajku i bułce tartej bezglutenowej, chwilę podsmażamy.

składniki i gotowe krokiety

Surówka:

  • kapusta kiszona
  • świeża marchew
  • jabłko
  • natka pietruszki
  • cukier, pieprz do smaku

Natka pietruszki do dekoracji

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: