RSS Feed

Pierogi mojego TATY

Świąteczne przygotowania w toku. W domu pachnie ciasteczkami mamy, pierogami taty, a ja biegam i robię zdjęcia. Oj dzieje się! Następna w kolejce kutia (oczywiście dla chcącego nic trudnego, więc robimy potrawę z użyciem okrągłego ryżu zamiast kaszy jęczmiennej).

A oto najlepsze pierogi mojego TATY!

– wersja bezglutenowa DSC06657

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki bezglutenowej (do pierogów, naleśników)
  • 2 jaja
  • 30ml oleju
  • 300ml wody (o temp.20st.)
  • 10g cukru
  • 5g soli

Wykonanie:

Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, ugniatamy na jednolitą masę.

Odrywamy część ciasta i wałkujemy na płaskiej powierzchni obsypanej mąką.

Wycinamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.DSC066478

Przepis na farsz:

Nasze pierogi miały 3 farsze.

 I opcja-klasyczna

-kapusta kiszona

-pieczarki

-cebulka

Kapustę przemywamy pod bieżącą wodą. Pieczarki kroimy na cztery części, cebulkę w kosteczkę, przesmażamy, następnie mielimy. Kapustę przesmażamy osobno, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, odstawiamy do ostygnięcia.DSC066499

II opcja

-soczewica czerwona

-kapusta kiszona

Kapustę przemywamy pod bieżącą wodą. Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy do miękkości (dobre 10min). Przesmażamy kapustę i soczewicę osobno. Soczewicę mielimy,następnie  łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i odstawiamy do ostygnięcia.

 III opcja

-soczewica zielona

-pieczarki

-cebula

Soczewicę moczymy kilka godz. (można zalać wodą na noc), gotujemy do miękkości (ok. 15min). Pieczarki kroimy na cztery części, cebulkę w kosteczkę. Wszystkie składniki  przesmażamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, odstawiamy do ostygnięcia.

DSC06655

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: