RSS Feed

Goji – owoc rośliny egzotycznej

Owoce goji

Wytwarzane są przez kolcowój pospolity lub szkarłatny który jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody.

Pochodzi z Chin, rośnie w dolinach tybetańskich oraz w Himalajach na terenach od wieków nieskażonych zanieczyszczeniami, bądź pestycydami.Goji22009Harvest

Obecnie uprawiany jest w krajach ciepłych, takich jak Japonia, Korea czy innych krajach południowo-wschodniej Azji i Europy, jednak odmiany te mają niższą wartość odżywczą i leczniczą.

To krzew o wysokości od 1 do 3 m, o łukowato zwisających gałązkach pokrytych kolcami.

W samym Tybecie występuje około 40 odmian. Z dwuletniej rośliny można zebrać około 2 kg owoców.

Głos historii

Pierwsze zapisy dotyczące wykorzystania kolcowoju w medycynie naturalnej pochodzą sprzed 2300 lat.

Już starożytni zielarze przypisywali roślinie działanie ochronne dla nerek, wątroby i oczu. Wiosną spożywa się liście, nazwane esencją niebiańskiego ziela, latem kwiaty zwane zielem długowieczności, jesienią owoce znane pod nazwą chińskiej wilczej jagody, zimą korę z korzeni, znaną jako skóra i kości ziemi.

Roślina znajduje szczególne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Chińczycy od wieków wykorzystywali ją w chorobach serca, wątroby, płuc i nerek.owoce goji1

Bogaty skład

Współczesne badania potwierdziły wysoką wartość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne jagód goji.

W suszonych owocach stwierdzono aż 18 aminokwasów i wysoką zawartość witaminy C (2500mg/100g jagód), która stawia goji na 3. miejscu wśród naturalnych źródeł kwasu askorbinowego.

Owoce goji charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Są one również źródłem witamin B1, B2, B6, E oraz takich składników mineralnych jak fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen.

W owocach stwierdzono obecność flawonoidów oraz 5 karotenoidów, w tym zeaksantynę (70% ogólnej zawartości karotenoidów w owocach) oraz luteinę, które są odpowiedzialne za procesy widzenia.DSC06747Goji

Wpływ na organizm

Regularne spożywanie pomaga zwalczać objawy reumatyzmu oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Wzmacnia system odpornościowy, poprawia samopoczucie, jakość snu, stan kości i stawów oraz wzrok i witalność. Dzięki zawartości substancji przeciwutleniających opóźnia procesy starzenia. Obecne związki organiczne obniżają poziom cholesterolu, wpływają korzystnie na pracę serca, ciśnienie tętnicze krwi i łagodzą dolegliwości miesiączkowe.

Największe zainteresowanie spośród składników w owocach goji budzi pewien kompleks polisacharydowy LBP. Udowodniono, że wpływa on na funkcje układu immunologicznego, hamuje wzrost komórek nowotworowych.Lycium-barbarum-fruits

Silna aktywność przeciwutleniająca LBP przeciwdziała wolnym rodnikom nasilającym objawy wielu stanów chorobowych, jak również procesy starzenia się organizmu.

W doświadczeniu z udziałem myszy karmionych dietą wysokotłuszczową zaobserwowali oni znaczne obniżenie poziomu triglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL, a także wzrost poziomu cholesterolu HDL. Stwierdzili również spadek poziomu glukozy we krwi.

Pomimo dotychczasowych odkryć konieczne jest prowadzenie dalszych badań nad prozdrowotnym wpływem owoców goji na organizm nie tylko zwierząt, ale i człowieka.

Uwagi

Spożywanie niedojrzałych owoców może skutkować zatruciem, zaburzeniem funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Nie zaleca się spożywania goji przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, kobietom w ciąży oraz karmiącym.china goji

Wykorzystanie w kuchni

Owoce dodawane są do ryżu, zup, mieszane z warzywami.

Są również gotowane jako herbata ziołowa, często z kwiatem chryzantemy lub dodawane do czerwonej herbaty. Wykorzystywane także do produkcji win.

Młode pędy i liście spożywane są jako warzywo liściowe.

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/4101,charakterystyka-wlasciwosci-prozdrowotnych-owocow-roslin-egzotycznych.html

Źródła niektórych zdjęć: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Lycium-barbarum-fruits.JPG&filetimestamp=20060911131020    

http://jagody-goji.blogspot.com/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: