RSS Feed

Zrozumieć czy polubić substancje „E” na etykietach ?

Niekiedy zwyczajne zakupy mogą zamienić się w niekończący koszmar. Klient zastanawia się który produkt jest dla niego lepszy, czy dany składnik mu nie zaszkodzi, w końcu co oznacza ten dziwny skrót. Co kryje się za długimi nazwami i chemicznymi związkami.

Wymienione niżej substancje, tj. aspartam, acesulfam K, sacharyna i cyklaminiany są przedstawicielami grupy związków intensywnie słodzących. Praktycznie nie dostarczają one żadnych kalorii. Wyjątek stanowi aspartam (4kcal/g). Nie występują naturalnie w przyrodzie. Otrzymywane są w wyniku reakcji chemicznych w laboratorium.

Wykorzystywane są w produkcji: napojów, koncentratów spożywczych, słodkich napojów mlecznych, jogurtów z dodatkiem owoców, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia. Wymogiem jest aby na etykietach produktów znalazła się odpowiednia informacja dot. obecności tych substancji.

SZTUCZNE ZWIĄZKI, POWSTAŁE W WYNIKU REAKCJI CHEMICZNYCH:

  • Sacharyna (E 954) 300-700 razy słodsza od sacharozy. Obecne dopuszczalne dzieSCI_ARTIFICIAL_SWEETENERS_Snne spożycie utrzymuje się na poziomie 2,5mg/kg masy ciała. Przykładowo w roku 1967 można było spożywać jej znacznie więcej (5mg/kg m.c.). Co spowodowało takie restrykcje? Rozwijająca się sfera nauki, ukazujące się prace badawcze, prowadzone doświadczenia, wzrost poziomu wiedzy sprawiły, że dopuszczalną ilość dziennego spożycia sacharyny zmniejszono aż o połowę.– szczury- duża podaż sacharyny → rak pęcherza– człowiek- brak związku z rozwojem nowotworu

    UWAGA! Nie można jej stosować w czasie ciąży. Ma zdolność przechodzenia przez łożysko i może być potencjalnym zagrożeniem dla rozwijającego się płodu. Sacharyna stosowana jest w produkcji m.in. napoi bezalkoholowych, musztardy, sosów.

  • Cyklaminiany (E 952)- sztuczne środki intensywnie słodzące. Cyklaminian sodu- 30 razy słodszy od cukru spożywczego. Przez wiele lat środki te NIE były dopuszczane do spożycia na terenie Polski. Co sprawiło, że te chemiczne związki dostały w Polsce zielone światło ??? Wiadomo, że w badaniach doświadczalnych wykazywały działanie embriotoksyczne. Aktualnie używane są w połączeniach ze smakami owocowymi. Bez skrupułów dodawane są do wszelkich słodkich napojów m.in. od CocaCola Company. ADI-0,4mg/kg/m.c.
  • Aspartam (E 951)- związek chemiczny, o działaniu intensywnie słodzącym. Jest 180 razy słodszy od cukru. Dodawany do wielu produktów spożywczych, szczególnie tych oznaczonych słowem „light”, gumach do żucia. Jego spożycie zakazane jest chorym na fenyloketonurię. Paradoksalnie przeznaczony jest dla osób odchudzających się, a także cukrzykom gdyż nie jest kaloryczny i nie podwyższa poziomu cukru we krwi. Jednak jego stosowanie budzi kontrowersje i jest przedmiotem wielu badań.sports-drink-bottles-by-specialkrb-thumb-280x206-7940
  • Acesulfam K (E 950) – związek chemiczny, powszechnie stosowany jako substancja słodząca. Jest 200 razy słodszy od cukru. Temat jego szkodliwości jest dość sprzeczny i często poruszany. Jego obecność w produkcie musi być obowiązkowo zanotowana na etykiecie. Testy na bezpieczeństwo bądź też szkodliwość i toksyczność są prowadzone. Oficjalnie mimo sprzecznych głosów Acesulfam K został dopuszczony do spożycia.

Bezpiecznym naturalnie występującym w przyrodzie środkiem słodzącym jest STEWIA. Dostępna w sklepach z ekologiczną żywnością.

Inne substancje, które znajdziemy na etykiecie produktów

spożywczych to m.in.:

  • Benzoesan sodu (E 211)- stosowany jest jako środek do konserwacji żywności, tj. przetworów w puszkach, napojów gazowanych. W połączeniu z witaminą C wytwarzany jest benzen, związek rakotwórczy. Ma działanie toksyczne, drażniące przewód pokarmowy, sprzyja tworzeniu się komórek nowotworowych. Poza przemysłem spożywczym znajduje szerokie zastosowanie w pirotechnice. Jako anion występuje naturalnie w jagodach, żurawinie, cynamonie, goździkach.
  • Glutaminian sodu (E 621)- związek chemiczny stosowany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, wzmacniacz smaku i aromatu. Dodawany do konserw mięsnych i mięsno-warzywnych, występuje też jako surowiec do produkcji przypraw. Znajdziemy go w koncentratach zup, sosach, kostkach rosołowych i w wielu innych wyrobach. Nadaje potrawom posmak mięsny, grzybowy i warzywny. Jego powszechność powoduje spożywanie go w zbyt dużych ilościach. Nadmiar wywołuje bóle głowy, przyspieszenie akcji serca, nadmierną potliwość. Jego największą wadą jest to, że przyczynia się do tycia, ponieważ pobudza apetyt.
  • Żółcień pomarańczowa (E 110)- sztuczny barwnik wykorzystywany do barwienia żywności. Finlandia i Norwegia zakazała tego środka ze względu na jego szkodliwość. Jest szczególnie niebezpieczny dla astmatyków i osób z nietolerancją salicylanów. Po zetknięciu z benzoesanem sodu może powodować nadpobudliwość u dzieci. Produkty poddawane jego działaniu to, likiery owocowe, galaretki, zupy w proszku, napoje, marcepan, płatki zbożowe.SNF23H02FOOD-380_787270a
  • Tartazyna (E 102)- w Polsce występuje pod nazwą żółcień spożywcza 5. To sztuczny barwnik który znajdziemy przede wszystkim w zupkach w proszku, musztardach, galaretkach, krakersach serowych, polewach cukierniczych, miodach sztucznych, sosach do fast food’ów, dżemach. U astmatyków wywołuje wzmożone objawy, ponieważ jest czynnikiem uwalniającym histaminę. Może powodować zapalenia skóry, bezsenność, bóle głowy, zaburzenia koncentracji.
  • Dwutlenek siarki (E 220)– substancja konserwująca, o własnościach bakteriobójczych i pleśniobójczych. Jest produktem ubocznym spalania paliw kopalnych. Powszechnie stosowany w produkcji win, suszonych owoców. Wykorzystywany również do produkcji siarczynów do bielenia (w przemyśle tekstylnym i papierniczym), dezynfekcji i jako czynnik chłodniczy.
  • Kwas benzoesowy (E 210)– substancja konserwująca, zapobiega rozwojowi drożdżaków. Stosowany przede wszystkim do przetworów owocowych i warzywnych oraz napojów bezalkoholowych gazowanych. Zmniejsza wartość smakową, drażni nabłonek, zakwasza organizm.

Źródła zdjęć:

-http://thechronicleherald.ca/science/107733-in-search-of-a-little-sweetness

-http://triathlons.thefuntimesguide.com/2009/03/alternative_sports_nutrition.php

-http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/woman/health/health/2390874/Super-sugars-slammed-over-obesity-diabetes.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: