RSS Feed

Karob – czekoladowy proszek

Karob (drzewo karobowe/ szarańczyn strąkowy) należy do rodziny bobowatych, uprawiany jest w rejonach śródziemnomorskich. Niezbyt popularny, chociaż do czasu rozpowszechnienia trzciny cukrowej i buraków, karob był głównym źródłem cukru. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Nasiona wyglądem i smakiem przypominają kakao, są też używane jako jego substytut.

1886272_015017ab28de09a3585e890cf3d6b42a_wm

Zalety karobu:

1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera „złego” cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która skutecznie przeciwdziała astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie. Polecany jest palaczom – po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy o właściwościach przeciwbólowych, antyalergicznych i antybakteryjnych. Jest również przeciwutleniaczem , działa antywirusowo i antyseptycznie.
11. Jest używany do leczenia polio u dzieci – kwas galusowy .
12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.
13. Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy).
14.Garbniki zawarte w karobie hamują rozwój bakterii w organizmie.”

Źródło: onlynature.pl

Asortyment dostępny w sklepach/ działach z ekologiczną żywnością:

• syrop karobowy

• naturalny krem karobowy

• karob w proszku – do ciast i napoi

• cukierki i czekoladki karobowe

Melasa- gęsty syrop

Melasa z chleba świętojańskiego to ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, oraz witamin B1, B2, B3, E a także wartości odżywczych takich jak białko i węglowodany. Stanowi znakomite uzupełnienie diety. Można ją spożywać na wiele sposobów: z twarogiem, naleśnikami, pieczywem lub słodząc herbatę. Karob (mączka chleba świętojańskiego) reguluje pracę jelit. Jest doskonałym zamiennikiem kakao. Nie wywołuje alergii. Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik – smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.

Źródło: orkiszowepola.pl

Zastosowanie karobu:

Może być wykorzystywany podczas wypieków ciast, pierników, babeczek. Dodawany m.in. do deserów, lodów, koktajli, musów, puddingów.

422-carob-crepes

Trafiłam na stronę prezentującą wiele przepisów z zastosowaniem karobu.

Oto ona: http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/01/1100-karob-w-kuchni-podsumowanie-akcji.html

Placki, ciasta, desery, naleśniki, muffiny, smoothie i wiele innych zapewne smacznych (niekoniecznie dietetycznych) przepisów. Niektóre wyglądają naprawdę apetycznie.

A tu świetne desery prosto z książki:

http://www.sweetlyraw.com/2011/02/my-new-dessert-book.html

IMG_1880

Źródła zdjęć:

-http://www.positivehealth.com

-http://divany.hu/eletmod/2011/01/11/kakaohelyettesito_a_karob/

-http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/carob-crepes-with-coconut-cream.html

-http://www.sweetlyraw.com

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: